Garmisch-Partenkirchen

Een willekeurig, maar kenmerkend fragment uit één van de tv-rapportages uit het tweehonderdtachtigjarige verleden van het ski-schansspringen in Garmisch-Partenkirchen.

sssssssSSSSSSHHHHHWÔFT ….. klapp schksss ssschksssssssstschchchtttT

klapklapklapklapklap

Megafoonstem: “Versteinmeister Hanzz das Schanzwurscht aus Yodelahiti-am-Rodel …. sieben und dreißig Punkten!” 

klapklapklapklapklap

(pauze) 

Zeurcommentor Bokko Nozelaar: “Daaraan merk je toch weer dat het Schansspringpubliek opvallend beleefd is als je het vergelijkt met voetbal, want dit is zeker niet meer dan een middelmatige sprong voor Schanzwurscht … misschien omdat zijn broer verkouden is, of misschien ook juist niet. Feit is intussen wél dat we net de bekende Springhaptonoom Tante Tesla Hottenteiler bovenin de schanstoren zagen rondscharrelen met haar koffertjes … hoewel, het zóu natuurlijk ook een gewone trainster kunnen zijn. Ach, je weet het niet. Het blijft spannend in het schansspringsportwereldje!”

“Ah! En daar hebben we de volgende kandidaat, Brüder Knürfter, een ronduit geváárlijk fanatieke schansspringer, die naar verluidt zijn schedel chirurgisch heeft laten stroomlijnen. Wie weet, misschien kunnen we vandaag mogelijk gaan zien wat er eventueel van die geruchten ofwel waar, dan wel niet waar zou kunnen zijn!’

HârrÂhrrÂhrrAAAhrrr!

‘Dat, die oerkreet, dat was Brüder die vóór elke sprong een reeks rituelen afwerkt. Zoals bekend zijn schansspringers een merkwaardig volkje, dat er nóg merkwaardiger gewoontes op na houdt dan andere topsporters …. zo drinkt Brüder een kwartier van tevoren een literpak vanillevla leeg, neemt vervolgens een ijskoude douche en trekt dan zijn high-tech microfibre Carbon-springpak aan met onder elk oksel een zgn. ‘Edelweiss-Blümlein’ … en dan, als hij zich opstelt bovenaan de Schans, dan neemt hij een grote slok ‘Asbach Uralt’ en gorgelt daar die oerkreet mee. Vervolgens verzinkt hij voor drie minuten in meditatie.”

‘Ah! Brüder bewoog zich zojuist … hij maakt zich klaar voor de sprong … en daar gaat hij!”

sssssssSSSSSSHHHHHWÔFT ….. klapp schksss-ssschksssssssstschchchtttT

klapklapklapklapklapklapklapklap

“Brüdelipüdeli Knürfter die Pranzldürsterick …. zwei und dreißig Punkten!”

klapklapklapklapklap

(pauze)

“Tja, dat blijft hierbij enigszins onbepaald … geen goede sprong, maar ook geen slechte. We zien Brüder nu stennis schoppen en naar de lucht wijzen: hij schijnt te schreeuwen dat … uhmmm … datteh, er tijdens zijn afdaling een illegale mus door zijn schanstraject vloog, en dat de microturbulentie hem heeft gehinderd … hij gaat nu de jury te lijf met zijn linkerski … hij deelt een oplawaai uit aan Horst Kartoffelsalatteller … oei! Dat vindt Horst niet leuk … hij stapt briesend ober het hek en valt Brüder aan … ik kan nu niet goed zien wat … er komen van alle kanten verzorgers aangesneld … Hier gaan we ongetwijfeld nog meer over horen.

en_GBEnglish (UK)
nl_NLNederlands en_GBEnglish (UK)