Les vacances de Mr. Tator

Les Vacances de Mr. Tator

Deze korte direct-getekende beeld-voor-beeld animatie is in een paar dagen gemaakt met  McLaren’s Workshop een iPad app van de National Film Board of Canada. Hiermee kan je animaties maken in drie technieken (of nabootsingen daarvan) die door Norman McLaren zijn gebruikt: het direct op de film tekenen, papieren silhouetten, en synthetisch (getekend) geluid. 

Deze animatie is gemaakt met de 'direct drawing workshop', die erg goed bleek te werken *: je kunt witte lijnen krassen op een zwarte achtergrond met een fijn of een breder 'pennetje' (gebaseerd op de naald en scheermesjes die McLaren gebruikte), en de lijnen kunnen achteraf worden ingekleurd.

Bij beeld-voor-beeld animatie zoals hier is voor ieder frame (of twee frames) van de film een nieuwe tekening nodig. Zelfs een korte film bevat daarom al duizenden tekeningen. Gezien de korte tijd die ik had, heb ik een beetje vals gespeeld door sommige delen langzamer te laten afspelen.

Het verhaal is gebaseerd op een improvisatie op vier gegeven begrippen: ‘Kerstmis’, ‘Europa’, ‘Cultuur’ and ‘Dictator in een korte broek’.
We zien een dictator met een enorme Pinochet-pet en een rode broek fulmineren tegen wat de wijde open zee lijkt te zijn. Hij staat op een balkon van een klein, streng ogend betonnen gebouwtje dat op klein eiland staat (waar traditiegetrouw één palmboom op groeit). Uiteindelijk gaat de zon onder en de dictator keert terug naar binnen voor de avond. Hij zet zijn tv aan en ontvangt bij toeval een satellietkanaal op waar een Europese zender uitzendt.
Hij ziet iemand geïnterviewd worden die tegen de Kerstman is – en de dictator is opgetogen om iemand anders te zien die net zo praat als hijzelf. Hij besluit dat hij moet verhuizen naar het land waar zijn 'soulmate' woont, en we zien hem opstijgen in wat lijkt op een Thunderbird-toestel (compleet met palmboom die opzij klapt zoals bij de lancering van Thunderbird 2). Hij vliegt halverwege om de aardbol heen en daalt per parachute af naar wat Parijs blijkt te zijn, waar hij in een Parijse achtertuin landt. En dan blijkt dat de dictator maar 10 cm groot is: de dame die hem vindt, zet hem op het eilandje in haar goudviskom ... versierd met een klein, sober ogend betonnen gebouwtje. Nu komt de dictator echter tot de ontdekking dat hij een publiek heeft: de twee goudvissen in de kom zijn blij met het vermaak dat zijn scheldkannonade biedt.

De titel  Les Vacances de Mr. Tator  is een knipoog naar de franse filmmaker Jacques Tati ('les Vacances de Mr. Hulot') en de muziek is één van Claude Debussy’s piano preludes met de titel General Lavine – eccentric.

* jammer genoeg geeft dit deel van de McLaren Workshop app al een hele tijd een bug in de kleurenkiezer op de iPad Pro, and ondanks toezeggingen van nfb.ca developers is dit nog STEEDS niet verholpen.

nl_NLNederlands